Sănătate la feminin

În vara aceasta, un nou proiect al Asociației Moral Compass prinde aripi: Sănătate la feminin, câștigător al competiției de finanțare Start ONG

            În fiecare an, în România, 22 000 de fete minore devin mame. Sarcina, și mai ales, parentalitatea în perioada adolescenței au costuri sociale, educaționale și emoționale ridicate, ducând la părăsirea timpurie a școlii, excluziune socială, lipsa unui loc de muncă stabil și o sănătate psihică precară. Proiectul își propune un program de educație și suport pentru sănătate având ca beneficiari adolescente și femei din zonele rurale ale Moldovei, cu accent pe grupurile vulnerabile (minorități, persoane aflate la limita sărăciei, persoane cu dizabilități).

            Scopul general al proiectului ”Sănătate la feminin” vizează informare și suport pentru sănătatea adolescentelor și femeilor. Printre obiectivele specifice ale programului se numără
promovarea unui stil de viață sănătos, prin prevenirea comportamentelor cu risc pentru sănătate;
oferirea de sprijin și suport material pentru promovarea accesului la igienă în comunitățile vulnerabile; oferirea suportului emoțional și material pentru mamele din comunități vulnerabile,
facilitarea accesului la informare, consiliere și îndrumare pentru minore însărcinate, tinere mame și adolescenți în cadrul comunităților vulnerabile și, mai ales, prevenție în sănătate (prevenirea sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală în rândul adolescentelor).

            Proiectul se desfășoară pe parcursul verii (iunie-august 2021) și vizează două comunități rurale principale din județele Vaslui și Bacău. Desfășurarea atelierelor educative “Sănătate la feminin” vor fi suținute de o echipă de specialiști formată din personal medical (medic de familie, asistentă medicală), psihologi și consilieri, precum și studenți voluntari de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Iași. Totdată, pe lângă aceste ateliere, ce se vor desfășura în comuna Rebricea (Vaslui) și Roșiori (județul Bacău), proiectul prevede și lansarea unei linii directe pentru suport online (comunicare via e-mail, mesagerie instant) dedicate viitoarelor mame adolescente, din categorii vulnerabile, având ca scop principal consilierea psihologică.

            Proiectul Sănătate la feminin(câștigător al competiției de finanțare din iunie 2021) este finanțat prin programul Start ONG lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

             Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.